Näin tavoitat nuoret podcasteilla: tee rennosti, kevyesti ja yhdessä tunnettujen nuorten kanssa

Jaksomedian tet-harjoittelija Anni Iikkanen, 15, kirjoittaa, millaisista podcasteista nuoret ovat kiinnostuneita ja miten nuorten huomio saadaan.

Millaisista podcasteista nuoret ovat kiinnostuneita? Keräsin listan podcasteista, joita monet kaverini kuuntelevat ja haluavat suositella muille nuorille. Mikä niitä sitten yhdistää?

Suurin osa podcasteista on rentoja, joten niitä on helppo kuunnella. Podcastit eivät ole käsikirjoitettuja ja ne ovat vain vähän suunniteltuja. Se tekee podcastista vähemmän ”virallisen” kuuloisia, ja se on tärkeää nuorille suunnatuissa podcasteissa.

Suurin osa podcasteista on komediapodcasteja, eivätkä ne käsittele painavia aiheita, kuten politiikkaa tai ilmastonmuutosta. Aiheiden täytyy olla kevyitä, kuten arjen tapahtumat ja hauskat kohtaamiset.

Jos halutaan puhua painavista aiheista, se pitää tehdä kevyesti ja hauskasti, ja mahdollisesti nuorten suosiossa olevien julkisuuden henkilöiden kanssa. Vloggaajien podcastit ovat kaikista suosituimpia, koska nuoret haluavat kuunnella sellaista juontajaa, jonka tuntevat jo ennestään.

”Vähän sama et tykkäisit daimsuklaasta, ja sun pitäis ostaa jäätelöö, nii todennäkösesti ostat mielummin daimjäätelöö ku jonku muun suklaan, jota et oo koskaan maistanu, vaik se saattais olla parempaa.” -Ronja Hartimo (14).

Itse kuuntelen mieluiten podcasteja, joista voi oppia yhteiskunnasta hauskalla tavalla. Keskustelu on huoletonta, mutta käsittelee tärkeitä aiheita, joista voi myös väitellä ja muodostaa erilaisia mielipiteitä.


Podcasteja, joita 14-17 vuotiaat kuuntelevat

Potterless

Harry Potter -faneille tehty podcast, jossa juontaja Mike Chubert (26) lukee Harry Potter -kirjasarjan ensimmäistä kertaa ja käy podcastissa läpi kirjan kohtaukset ja juonen käänteet. Vieraina Harry Potter -experttejä ja faneja.

Welcome to Night Vale

Welcome to Night Vale kertoo pienestä, hylätystä kylästä nimeltä Night Vale. Podcastissa kerrotaan tämän kylän tapahtumista, jotka voivat välillä olla vähän epäilyttäviä. Podcast koostuu kiinnostavista uutisia, säätiedotuksia ja sheriffin tiedotuksia. Juontajana toimii Cecil Baldwin (39).

VIEWS

Kaksi youtubettajaa, David Dobrik (22) ja Jason Nash (45), kertovat VIEWS-podcastissa, mitä kameran kulisseissa tapahtuu ja mitä Davidin tekemien pilojen uhrit ovat tunteneet. Ovatko he olleet oikeasti yllättyneitä tai pelokkaita, vai oliko esitys vaan kameralle?

Shane and Friends

Podcastissa youtubettaja Shane Dawson (30) ja Shanen ystävä Jessie Buttafuco (35) juttelevat arkensa ongelmista ja haastattelevat monia kuuluisia vieraita. Tunnelma on leppoisa ja rento, ja aiheet ovat usein hyvin henkilökohtaisia.

Pyjamabileet

Suomalaiset nuoret Linda, Janina ja Roosa keskustelevat hauskimmista hetkistään, vaikka jotkut saattavat olla vähän nolojakin. Tytöistä huomaa kuinka läheisiä he ovat, koska keskustelu luistaa sujuvasti ja heistä irtoaa monia kiinnostavia tarinoita.

Nonsense

Kuuluisat suomalaiset bloggaajat Linda Juhola ja Alexa Dagmar kertovat tarinoita omasta arjestaan. Monet niistä saattavat mennä ihan älyttömiksi. Nonsense on raikas ja moderni podcast.

Mile higher

Tämä podcast on täydellinen salaliittoteorioiden faneille. Jokainen jakso käsittelee erilaista salaliittoteoriaa tai epäilyttävää tapahtumaa. Aiheena on ollut mm. ihmeellisimmät kuoleman jälkeistä elämää käsittelevät teoriat, oudot katoamiset ja kuolemat sekä prinsessa Dianaa koskevat salaliitot.

Boom time

Saksalainen näyttelijä, muusikko ja koomikko Flula Borg pohtii kysymyksiä, kuten mitkä kiitospäivän ruokalajit ovat viehättävimpiä, viettävätkö saksalaiset halloweenia sekä oudoimpia unia. Podcastista tekee hauskan Flulan persoonallisuus ja ylivedetty aksentti.

Radio Sodoma

Radio Sodoma on suomalaisen näyttelijän, kirjailijan ja käsikirjottajan Antti Holman komediapodcast. Antti Holma näyttelee tässä podcastissa radiokanavan nimeltä Radio Sodoman juontajia, kuten Risto-tätiä, Jonna Hiltunen-Mareistoniemi-Kemppiä sekä ihanaa Jormatar Temmeljärveä. Jokainen hahmo on uniikki ja hauska.

Eeddcast

Youtubettaja Eetu Pesonen (27) haastattelee muita youtubettajia popkulttuurissa pinnalla olevista aiheista, mm. salaliittoteorioista, huumeista ja videopelien pelaamisesta. Keskustelu on vapaata ja rentoa. Jaksot voi kuunnella myös YouTubessa Eddspeaks-kanavalla.

Kasper&Mikko – Suomen suosituin podcast

Kasper Strömman ja Mikko Pykäri on ystävyksiä, jotka matkustavat ympäri Suomea haastattelemassa erilaisia ihmisiä juttelemassa sitä sun tätä. Hyväntuulista ja kevyttä keskustelua.


Mitkä ovat parhaat paikat mainostaa nuorille suunnattuja podcasteja?

Snapchat-storyt

Snapchat on ihan ykkösenä, koska se on ainakin suomalaisten nuorten ahkerasti käyttämä sosiaalinen media. Mm. Yle on alkanut mainostaa monia nuorille suunnattuja suosittuja ohjelmia ja pelejä Snapchatissa. Miinuksena on kaupallisesti se, että mainoksen voi ohittaa helposti, vaan klikkaamalla ruutua, joten mainoksen pitää olla ihan alusta alkaen kiinnostava, jotta se katsotaan loppuun.

Instagram-storyt

Instagram storyt ovat tismalleen samanlaisia kuin Snap Chat storyt, mutta omassa tuttavapiirissäni Snapchat on yhä vähän suositumpi.

YouTube-kanavat

Yksi suosituimmista mainostusalustoista on Youtube, eli yhteistyön tekeminen youtubettajien kanssa ja heidän sponsoroimisensa on toimiva tapa tavoittaa nuoret.

Instagram-mainokset

Kun selaa Instagramissa postauksia seurattaviltaan, voi väliin tulla mainoksia. Mainoksissa on kuva tai video, ja alhaalla on linkki, josta voi klikata itsensä mainostajan nettisivulle. Suurena plussana on se, että kuvia tai videoita voi laittaa monta peräkkäin, ja kuvasta voi pyyhkäistä toiseen kuvaan. Näin yhdessä mainoksessa voi mainostaa esimerkiksi montaa podcastia tai kuunteluttaa monta eri kohtaa podcastista. Toinen plussa mainostajalle on se, että käyttäjän ei ole yhtä helppoa klikata mainosta pois kun Instagram Storyssa. Miinuksena storyihin verrattuna on taas se, että storyissa mainos tulee koko näytölle, eli se saa katsojan koko huomion, eikä sitä ei välttämättä pyyhkäise ohitse niin helposti.

YouTube-mainokset

Ennen, kun pääsee katsomaan Youtube-videon, näytöllä näytetään usein mainos, jonka voi ohittaa kolmen sekunnin kuluttua. Youtubessa mainostamisen suuri miinus on se, että heti kun mainoksen voi ohittaa, katsoja yleensä haluaa ohittaa sen. Mainokset voivat usein olla turhauttavia. Tärkeintä YouTube-mainoksessa on siis se, että sen alku on kiinnostava ja saa katsojan katsomaan mainoksen loppuun, vaikka hänellä olisikin jo mahdollisuus siirtyä videoon, jonka hän halusi katsoa.

Muut nuorten podcastit

Uskon, että mainostus muissa podcasteissa on hyvin toimivaa, varsinkin, kun tietää, että niin tavoittaa nuoret, jotka kuuntelevat jo podcasteja.

Spotify

Minulla itselläni on aina ollut mainokseton Spotify ja monilla muillakin on nykyään. Sen takia Spotify on tämän listan pohjalla, vaikka onkin niin suosittu sovellus. Ilmaisessa Spotifyssa mainoksia tulee välillä laulujen välissä eikä niitä voi ohittaa. Spotifyssa on nykyään myös podcasteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *