Utelias mieli @ Grand One 2024

Utelias mieli

Utelias mieli -podcastia voi kuunnella mm. Spotifystä.

Työn nimi

Utelias mieli

Suunnittelu & toteutus

Jaksomedia

Asiakas

Helsingin yliopisto / Kati Toivanen

Kilpailu­kategoria

Paras podcast

Lähtökohdat

Helsingin yliopisto haluaa lisätä tiedemyönteisyyttä yhteiskunnassa ja tuoda tutkimusta ja sen tekemistä tutuksi muillekin kuin niille, jotka ovat jo valmiiksi yliopiston vaikutuspiirissä. Lisäksi yliopisto haluaa nostaa esiin omassa tutkimuksessaan keskeisiä teemoja, kuten kestävyyteen, tekoälyn kehitykseen ja hyvään yhteiskuntaan liittyviä aiheita. On selvää, että tieteestä viestiminen ei voi tarkoittaa pelkkää tutkimustulosten uutisointia, vaan tarvitaan myös muunlaisia keinoja, jotka lisäksi tavoittavat erilaisia yleisöjä kuin yliopiston perinteiset viestintäkanavat.

Eräs sellainen keino on podcast.

Työn esittely

Onko soluilla muisti? Miksi äänestämme niin kuin äänestämme? Mitä ihmiset odottivat tulevaisuudelta tuhat vuotta sitten? Utelias mieli on Helsingin yliopiston podcast, joka puhuu tieteestä tunteella ja henkilö edellä. Podcastissa vierailevat olevat tutkijat puhuvat aiheesta, joka kiinnostaa heitä eniten juuri nyt. Utelias mieli käsittelee tieteen ajankohtaisia kysymyksiä eli aiheita, jotka puhuttavat yhteiskunnassa laajemminkin ja joista tarvitsemme tutkittua tietoa.

Kun podcastin vetäjä Reetta Rönkä jäi pois ohjelmanteosta keväällä 2022, siitä syntyi erinomainen tilaisuus uudistaa ohjelma ja varmistaa, että se vastasi entistä paremmin niihin tarpeisiin, joita asiakkaalla oli.

Strategia

Podcastin kohdatakseen kuulijan ei tarvitse seurata yliopiston somekanavia, vaan julkaisualustojen nostolistojen kautta podcastiin voivat törmätä nekin, jotka eivät jo ole yliopiston vaikutuspiirissä. Etuna on myös se, että podcastit ovat push-media, jonka uusimmat jaksot ilmestyvät automaattisesti seuraajien kuuntelusovelluksiin. Se auttaa kuulijoiden sitouttamisessa. Podcast-jakson mittaisessa syvähaastattelussa tutkijat pääsevät avaamaan perinteisiä tiedeviestinnän muotoja epämuodollisemmin ja joustavammin esimerkiksi sitä, millaista tieteen tekeminen on, millaisia kysymyksiä, vaiheita ja pohdintaa siihen liittyy sekä millaisia ovat tiedettä tekevät ihmiset. Tutkijan ääni luureissa tuo hänet lähelle kuulijaa eri tavalla kuin teksti, live-esiintyminen tai video.

Luova ratkaisu

Uteliaan mielen tavoite on tuoda tiedettä ja Helsingin yliopistossa tehtävää tutkimusta lähemmäs ihmisiä: tutkimus on helposti lähestyttävää ja kiinnostavaa. Jokainen jakso sivistää ja aiheuttaa oho!-elämyksiä sekä kertoo tutkimuksen tekemisestä tavalla, joka avautuu kaikille.

Olennaista on rento keskustelu ja se, että tutkijan persoona ja innostus välittyvät. Ammatti­taitoinen haastattelija ei pelkää esittää niitä kysymyksiä ja tarkennuksia, jotka kuulija haluaa kysyä. Uudeksi juontajaksi valikoitui toimittaja Hanna Hantula, jonka profiili ja osaaminen sopivat hyvin Uteliaan mielen tavoitteisiin.

Kuulijalle podcast lupaa puheenaiheita kahvipöytään ja uusinta tutkittua tietoa viihdyttävällä tavalla. Ohjelmasta innostuakseen ei tarvitse olla sisällä tutkimuksen maailmassa, uteliaisuus maailmaan riittää – emme siis tavoittele pelkästään tiedeviestinnän heavy usereita tai Helsingin yliopistosta muutenkin kiinnostuneita kansalaisia.

Podcastin aiheet liittyvät yliopiston viestinnän strategisiin teemoihin. Käsittelyssä olevat aiheet ovat ajankohtaisia, mutta käsittelytapa ei ole päivänpäällinen – jaksojen pitää puhutella vielä vuoden, parin päästä julkaisemisesta. Tavoitteena on silti se, että kuulija ei välttämättä edes huomaa teemoitusta, vaan kokee ohjelman monipuolisena tiedemakasiinina.

Toteutus ja tulokset

Uteliasta mieltä toteutetaan projektimuotoisesti yksi tuotantokausi kerrallaan. Tuotantokausi sisältää kahdeksan noin puolituntista jaksoa, sillä kyseinen määrä on todettu sopivaksi kuulijoiden mielenkiinnon ylläpitämiseen sekä sarjan markkinoimiseen uusille kuulijoille. Uusia jaksoja julkaistaan joka toinen viikko ja ne ovat kuunneltavissa ilmaiseksi kaikissa tärkeimmissä kuuntelupalveluissa.

Podcastille tyypillisesti kuulijamäärät ovat kasvaneet kausi kaudelta. Utelias mieli on vaikuttanut käsityksiin Helsingin yliopistosta toimijana: tekijät ovat saaneet palautetta, jonka mukaan podcast käsittelee tärkeitä asioita kiinnostavalla tavalla. Vieraana olleet tutkijat ovat kiittäneet ammattitaitoista tuotantoa, miellyttävää kokemusta ja mahdollisuutta puhua tutkimuksesta podcastissa. 

Utelias mieli -podcastia voi kuunnella mm. Spotifystä.