Viidesti juttuja luettavaksi kelpaavia

Etelämanner, Piilaakso, moraalifilosofi, ekologia ja Mozartin kottarainen

Teen sillä tavalla ovelasti, että lähetän tämän saman juttusatsin sähköpostilla monta päivää ennen kuin julkaisen ne sivuillamme. Jos siis kaipaat luettavaa aiemmin kuin myöhemmin, tilaa Viisi-uutiskirje.

  1. Antarktis on kummallinen paikka. Ulkopuolisista se vaikuttaa siistiltä ja mystiseltä, mutta ilmeisesti siellä on lähinnä tyl-sää. Maciej Cegłowskin matkareportaasissa tylsyys huipentuu — tadaa! — sytkärin tavoittelemiseen. (Idle Words)
  2. Robert Noyce on yksi Piilaakson perustajahahmoista, mutta tuntuu että edes harva nörtti tietää hänen nimensä. Tom Wolfen vuonna 1983 julkaistu The Tinkerings of Robert Noyce kertoo, millaisen kulttuurin Noyce kumppaneineen synnytti ja mistä se kumpusi. Ei pelkoa: juttu sisältää minimaalisen määrän tekniikkaa ja paljon hienoja anekdootteja. (Esquire)
  3. Välillä tai siis aika useinkin lumoudun jutuista yhden lauseen takia. Moraalifilosofi Martha Nussbaumin henkilökuvan tapauksessa se oli “Roman philosopher Seneca, at the end of each day, reflected on his misdeeds before saying to himself, ‘This time I pardon you.’” Wau. (New Yorker)
  4. Dark Ecology -essee alkaa pikkuasiasta ja kasvaa planeetanlaajuisiin mittoihin. En ole monestakaan siinä esitetystä väittämästä samaa mieltä, siis käytännöllisessä tai filosofisessa mielessä, mutta se on niin hyvin kirjoitettu, ettei se haittaa. Sitä paitsi miten nynny pitää olla, että jättäisi lukemisen kesken vain siksi, että kohtaa tekstissä uusia ajatuksia? (Orion Magazine)
  5. En tiedä klassisesta musiikista enkä säveltäjistä juuri mitään, joten tieto Mozartin kottaraisesta (ei, tämä ei ole kielikuva) ja spekulaatio sen vaikutuksesta sävellyksiin on kiehtova kuin mikä. (VQR Online)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *