Podcastien kuuntelemisesta tiedetään kohta enemmän kuin koskaan ennen

Applen päätös kerätä dataa podcasteista mullistaa koko homman.

Podcastien huono puoli on tähän saakka ollut se, että niiden kuuntelemisesta on pirun hankala saada kunnollista tietoa.

Julkaisijana näemme omista podcasteistamme lähinnä sen, kuinka monta kertaa kukin jakso on ladattu, millä vekottimella lataus tehtiin ja veikkauksen siitä, missä päin maailmaa se tapahtui. Sen jälkeen tulee utuista. Kuinka moni lataaja kuunteli ohjelman? Kuuntelivatko he ohjelman kokonaan? Mitä he tekivät kuultuaan kehotuksen ostaa tosi hienot sukat verkkokaupasta?

Vastaukseni on ollut ¯\_(ツ)_/¯

Vaan nytpä se muuttuu, sillä Apple julkaisee syksyllä podcastien analytiikkapalvelun (Recoden lyhyt juttu, WWDC-esitys). Sieltä näyttäisi jatkossa saavan tiedon about kaikesta oleellisesta, mikä on tavallaan tosi kiva ja tavallaan aika mälsää.

Kivaa se on siksi, että eipähän tarvitse enää arvailla. Mälsää se on siksi, että podcastien epämääräisyys on ollut niiden kiva puoli – kun ei ole dataa saatavilla, ihmiset tekevät omituisia juttuja vain siksi, että se huvittaa heitä. Ajattelen tässä toki täysin itsekkäästi itseäni sekä kuulijana että toisaalta podcasteja tuottavan firman edustajana.

Oikeastaan huiputin, kun sanoin ettei podcastien kuuntelemisesta tiedetä nykyään juuri mitään. Meillä Jaksomediassa on nimittäin ollut parin viikon verran pääsy Spotifyn analytiikkatyökaluun, joka kertoo miten podcasteja kuunnellaan siellä. (Jep, sekä asiakkaiden että Jakson podcastit ovat Spotifyssä wuhuu!)

Spotify-toistojen määrä vain on vielä toistaiseksi pienehkö, joten siitä ei kehtaa täysin yleistää. Lisäksi on epävarmaa, eroaako Spotify-kuuntelu jotenkin systemaattisesti muusta podcast-kuuntelusta. Voisin esim. kuvitella, että siellä hypätään helpommin kuuntelemaan jotain ihan muuta, kun vierellä odottaa koko ajan kymmeniämiljoonia biisejä.

Mutta nyt podcastien hämyinen etsikkoaika on ohi ja alkaa kova työ. Saapa nähdä, mitä siitä tulee. Sen tosin tiedän, että me ainakin jatkamme podcastien parissa, sillä se on a) kivaa ja b) siistiä.

(Pakollinen myyntipuhe: tahdotko podcastin? Meilaa meille!)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *